2022. december 3., szombat.

Ma Ferenc, Olívia, Xavér névnapja van. Holnap Borbála, Barbara, Boróka névnapja lesz.

Papírmentes oldal   Click to listen highlighted text! Papírmentes oldal Powered By GSpeech

Kedves Vendégünk!

E ponton szeretnénk figyelmébe ajánlani azokat a hazai vonatkozású híreket, amelyek környezetvédelmi törekvésekkel kapcsolatosak és a hazai papírfelhasználás csökkentése szempontjából jelentősek, követendők.

Elöljáróban itt sorolnánk fel néhány adatot, amelyek a fenntartható fejlődés érdekében érvként hozhatók fel és a mindennapi élet mielőbbi papírmentesítését sürgetik. Persze mindennek két oldala van, nincs abszolút jó és rossz megoldás, hiszen szinte minden emberi tevékenység terheli valamennyire a környezetet. Nem igaz tehát pl. az, hogy egy elektronikus levél vagy e-könyv nem károsítja a környezetet, ha nem nyomtatjuk ki, hiszen évek alatt az elektronikus adathordozók, számítógépek is leamortizálódnak veszélyes hulladékot képezve és az őket működtető elektromos energia is származhat fosszilis tüzelők elégetéséből! Ráadásul az elektronikus eszközök és az azokon futó szoftverek több és magasabb szintű ismereteket kívánnak használóiktól mint az egyszerű, több száz év alatt jól bevált könyv. Jóllehet mai modern életünkben a könyv kereteit már szűkösnek érzékeljük különösen az oktatási és a tudományos alkalmazásokban, de a terjesztés egyébként is kényelmetlen, az árak is egyre magasabbak, a könyv lassan luxuscikké válik. A nyomdaipar saját érdekében igyekszik az elektronikus kultúra visszásságait és környezeti károkozását kiemelni, azonban jól tudjuk, hogy a számítógép és az Internet nemcsak a papírgazdaság haladóbb és fejlődőképesebb alternatívája bizonyos területeken, hanem mindennapi életünk nélkülözhetetlen eszközei. Mellettük a papíralapú szolgáltatások jó része mára egyszerűen feleslegessé vált, ugyanakkor egyes szolgáltatások egyszerűen nem kivitelezhetők papír alapokon, mások pedig sosem voltak.
Nyomdai körökben gyakran idézik az ókori bölcs Cicero-t: "Egy szoba könyv nélkül olyan, mint a test lélek nélkül." Azonban a digitális nyomdászatra lényegében már teljesen áttért szakma tudja a legjobban, hogy a kultúra ápolása és megőrzése szempontjából oly fontos elektronikus könyvek (pl. a könyvgyártás forrásául is szolgáló nyomdakész PDF-ek!) nélkül leállna az iparág és nyomtatott kultúránk évtizedekkel esne vissza. Az előnyök és a hátrányok józan összevetésével mind az emberiség fejlődése, mind a természet védelme szempontjából egyértelműen a számítógépek, egyéb digitális eszközök és tartalmak javára billen a mérleg. És mégis, a papír alapú kultúrgazdaság ma még szinte minden területen uralkodik, amihez adalékként álljon itt néhány számadat:

- Teljes könyvforgalom Európában: ~40 Mrd €/év, Németországban: ~10 Mrd €/év, Magyarországon: ~200 Millió €/év (azaz 60 Mrd Ft/év, aminek 40 %-a tankönyv).

- A világ éves könyvtermése (több mint 2 millió címkiadás!) elférne egy 1 TB-os merevlemezen, ha minden művet egy példányban tárolnánk. (Évi könyvtermés Európában: kb. 700.000, Németországban: 80 ezer [2018], Angliában: 188.000 [2018], Magyarországon: 14.000 [2019])

- Magyarország éves papírfogyasztása kb. 1 millió tonna, ennek 90%-a import és csak 550.000 t az újrahasznosított papír. Németország fogyasztása: 20 Millió t/év, a világtermelés: 390 Millió t/év. A magyar nyomdák évi 600 ezer tonna papírt használnak fel, a német nyomdák több mint 2 millió tonnát.

- Magyarországon az egy főre jutó papírfogyasztás kb. 200 kg/év; ennek többsége nem könyv vagy folyóirat, hanem kéretlen reklámújság. Ennek töredékét gyűjtik be, jelentős részét sajnos elégetik - legfőképp vidéken - annak ellenére, hogy ezek többnyire égésgátlóval kezelt papírból készülnek! 200 kg papír elégetése során kb. 160 kg szén-dioxid jut a levegőbe, ami ugyan minden híresztelés ellenére nem igazán üvegház hatású gáz, inkább a felszabaduló mérgező vegyületek okoznak problémát.
- 1 tonna újságpapírból 12 fa anyagának megfelelő (újra-)papír lenne előállítható. Sajnos a papír csak legfeljebb 4-5-ször használható fel újra, mert anyagában a cellulózrostok elszakadoznak. Az EU-ban működő papírgyárak csak fele részben használnak újrahasznosított papírt. A papíripar a 4. legnagyobb energiafelhasználó szektor. A világ fakitermelésének 50%-át a papíripar hasznosítja!
- Magyarországon csak a cégek évente összesen kb. 600 Mrd Ft-ot költenek nyomtatásra, fénymásolásra. (Ez a teljes magyar GDP 3%-a!)
- A Föld szárazföldjeinek 31%-át borítja erdő, amely a szárazföldi élet több mint 80%-ának és mintegy 300 millió embernek ad élőhelyet, 1.6 Mrd embernek ad megélhetést. Habár Európa erdőterületei gyarapodnak, mégis 35 óránként egy egész Budapestnyi (525 km2) erdőterület tűnik el a Földön, azaz percenként 35 futballpályányi, ami a felelőtlen erdőgazdálkodásnak köszönhető! Ha ez az ütem nem csökken, legfeljebb 350 év múlva elfogynak erdeink. Egy felnőtt fa 1 év alatt több oxigént termel, mint amennyit egy ember 1 év során belélegez.
- 1 tonna papír előállításához szükséges: 417 m³ víz, 1700 kg fa (kb. 15-17 fa, általában lucfenyő, amely 30 évig nő, mire eléri a kivágható méretet), 717 kWh energia, 181 kg mészkő, 87 kg kén, 6 tonna vízgőz, 60 kg klór!
- A világban drasztikusan nő a faanyagok ára. Ezáltal minden fából készült terméké, így a papíroké is. A kínálat a kereslet növekedésével nem tud lépést tartani.
- Nem a túlzott papírfelhasználáshoz és felelőtlen erdőgazdálkodáshoz tartozik közvetlenül, de a környezetrombolásra, valamint az amúgy is elsivatagosodással fenyegetett zöldfelületek végső elpusztítására egy döbbenetes példa - ráadásul Európában - az andalúziai fehér folt: katt ide!  Műholdfelvétel a világ legnagyobb összefüggő üvegház-komplexumáról.

És akkor végre jöjjön valami pozitív zöld hír is! Ezeket Hírlevél szolgáltatásunk Zöld hírek kategóriájában találja meg.


Ezt az oldalt ennyiszer töltötték le: