2021. június 18., péntek.

Ma Arnold, Levente névnapja van. Holnap Gyárfás névnapja lesz.

Aviva Steiner: Az Aviva-módszer I. kötet, demó   Click to listen highlighted text! Aviva Steiner: Az Aviva-módszer I. kötet, demó Powered By GSpeech

 

AZ AVIVA-MÓDSZER

S.O.S.

Nőknek

Aviva Steiner

I. kötet

Gyakorlatsorozatok,
amelyek
meghozzák és
rendezik a nők
havi ciklusát
akaratuk
szerint
és
könnyítenek
a változó kor
tünetein

 

AZ AVIVA-MÓDSZER

S.O.S.
Nőknek


I. kötet

Szerző: Aviva Steiner


BŐVÍTETT, ÁTDOLGOZOTT KIADÁS

 

 

 

 Magyarra fordította: Sik Toma
Szakmai szerkesztés és bővítés: Tóth Lívia
Illusztrációk: Aviva Steiner

 

A módszer az alábbi intézményekben ismert és beiktatott:
International Patents Office (Nemzetközi Szabadalmi Iroda)
National Council for Research and Development (Országos Kutató és Fejlesztő Tanács, Tel-Aviv, Izrael)
UN World Health Organization (WHO = Az ENSZ Világ-Egészségügyi Szervezete) (Genf, Svájc)
Population Crisis Committee (Túlnépesedési Válság Bizottság, Washington, D.C., USA)

A bekeretezett képeken a gyakorlatokat Aviva Steiner mutatja be, mint az eredeti kiadványban.
A bővített kiadás fényképeit Rózsás György készítette az Aviva Módszer magyarországi oktatójáról, illetve az ő első budapesti tanítványairól.


© Aviva Steiner
© A magyar kiadvány szerzői joga: Tóth LíviaISBN 978-963-550-738-2 Ö
978-963-550-739-9
Magánkiadás - Tóth Lívia
Budapest, 2009

 

Tartalomjegyzék

 

 

Aviva életrajza

A Szerző előszava

1. fejezet: Minden nőnek és lánynak>

2. fejezet: Az Egyszerű Módszer 18 gyakorlata

3. fejezet: A Rövidített Módszer gyakorlatai

4. fejezet: A Pánik Gyakorlat

5. fejezet: Mindenhol és mindenkor végezhető beszorító gyakorlatok

6. fejezet: Esetek leírása

7. fejezet: Végszó

Felhasznált irodalom és források a héber irodalomban

 
A Kiadó előszava

Aviva Gabriella Steiner világviszonylatban is híres módszere, az AVIVA’S METHOD magyarul is megtanulható.
A termékenységszabályozásnak ezt a természetes módszerét Aviva Gabriella Steiner dolgozta ki a jelenkor és jövő asszonyainak, lányainak. Ez a számukra új dolog tulajdonképpen nem is új, mert a természeti népek ősidők óta alkalmazzák, használják, termékenységi táncaikkal irányítják a születésszabályozást.
Hogy miért pont én vállaltam az Aviva’s Method magyarországi elterjesztését? Talán mert a kor szenvedő alanyaként végigéltem az asszonysors sok problémáját.
Évekig vártam a gyermekáldásra, majd szültem három gyermeket, volt vetélésem, abortuszom, gyógykaparásom. Később a „kipakolást” a vegetárius életmód és a Mazdaznan női nemi ápolás alkalmazásával úsztam meg.
Tudom, hogy gondjai, bajai miatt egy nő milyen sokszor kerülhet nehéz, kellemetlen és kiszolgáltatott helyzetbe. Ennek a természetes módszernek a segítségével a nő kezébe veheti asszonysorsát. Elkerülheti a megalázó és kiszolgáltatott helyzeteket. Eldöntheti: szül vagy nem szül. Tornázhat bizonyos időben, bizonyos mozdulatokkal a gyermekáldásért, és időben végzett tornamozdulatokkal elkerülheti a nem kívánt terhességet. Az idő múlásával csökkenő ösztrogén hormonokat pedig vérkeringést serkentő mozdulatokkal, fokozottabb sebességgel mozgásba hozhatja, amelynek következményeként eltűnnek a menopauza kellemetlen kísérőtünetei.
Aviva Steiner rendkívül értékes gyakorlatait remélem sikerrel alkalmazzák. Élnek vele és nem visszaélnek vele. Használják saját érdekükben, védelmükben.
A kés is lehet hasznos szerszám, gyógyító eszköz is, de használatával lehet visszaélni is.

Könyvét Aviva héberül írta, és csak azoknak a tanítványainak adta, akik jártak a tanfolyamaira. A könyvébe csak az „Egyszerű Módszer” 18 gyakorlatát tette bele, a többi gyakorlatsort tanította ugyan, de könyv formájában nem jelentette meg.
Az Aviva Módszer gyakorlatait Avivától megtanultam, az oktatásra jogosító diplomát is Tőle kaptam és most két részre (kötetre) osztva a Módszer gyakorlatait, és kissé átszerkesztve/bővítve beleteszem a még ki nem adott AVIVA’S METHOD gyakorlatokat is.
Kívánom, hogy szándékom szerint sok embernek váljék hasznos segítőjévé e könyv, melynek második kötete is megjelent.

Tóth Lívia

A Fordító előszava

Általában nem, de ez esetben kissé megdöbbentő, hogy egy férfi fordította egy nő alkotását egy kifejezetten női témáról. Mégsincs semmi meglepő ebben. Sok éve ismerem Avivát és Módszerét, és próbálom terjeszteni a hírét. Ezt azért teszem, mert egy igazi, gyökeres erőt látok benne: felszabadítja elsősorban a nőt, hogy ne éljen folyamatos feszültségben, félelemben a nem kívánt fogamzás lehetősége, veszélye, terhe miatt. Ha ez a szabadságjog megadatik a nőnek, szabad és igazán szeretetteljesek lesznek a viszonyok nők és férfiak között, és ezzel a férfiak is szabaddá lesznek. Az Emberiség megszabadulhat az őt lekötő, lebilincselő káros hagyományoktól, és boldogan élheti meg a szeretetbeni életét. Ez az én ember-politikai célom a fordításban és a Módszer terjesztésében. Remélem, ez így már nem furcsa. Egyébként a nők igazán szeretetreméltók, hisz ők életet hoznak a világra! Csak ezt szeretetből, saját akaratukból, és nem kényszerből kell, hogy megtegyék. Az Aviva Módszer ezt biztosítani tudja. A Módszer segítségével minden nő testileg-lelkileg elő tudja magát készíteni erre a nemes feladatra.
Amikor egy ilyen nő találkozik egy olyan férfival, aki szintén megkapta a testi-lelki egyensúlyt az Aviva Módszer férfigyakorlataitól - ez egy teljesen más társadalmi helyzetet teremt, mint amit ismerünk, tapasztalunk. Ez egy alapvető változás az emberiségnél.

Sik Toma

Aviva életrajza

Aviva Gabriella Steiner 1930-ban született Budapesten, az anyakönyvben Fazekas Gabriellaként szerepel. Szülei Bicsérdi Béla tanítványai voltak, vegetárius, természeti törvényeket betartó életmódot éltek. Az ország élsportolói közé tartoztak. Édesanyja úszóbajnokságokat nyert. Aviva gyermekkorában sokat tartózkodott abban a tornateremben, ahol édesapja tornázott, akrobatikával foglal kozott. Így Avivának a torna gyakorlása már születése előtt meg kezdődött, anyukája tornázott, úszott akkor is, amikor ő a méhében volt. Kisgyermekként el is kezdte a torna és a balett tanulását.
Amikor 5 éves volt, megbetegedett abban a gyermek-betegségben, amelynek a tünete magas láz megmagyarázhatatlan okból.
Akkoriban nem sikerült ezt a betegséget diagnosztizálni, sőt gyógyszer sem volt erre. Ő ebből a betegségből tornagyakorlatok segítségével gyógyult ki. Szülei a tornában és az úszásban láttak minden gyógyító erőt, és tény, hogy működött.
Fiatal szüleit a koncentrációs táborban megölték, ő csodával határos módon életben maradt.
1946-ban az alig 16 éves kislányt az árván maradt zsidó gyerekekkel kivitték Palesztinába.
Izraelben a Ben Semen bentlakó iskolában tanult. A világhírű Gertrud Krausnak, az Izraeli Opera tánctanárnőjének is volt tanítványa. Majd a Kibucok Szemináriumán, a Testnevelési Főiskolán gimnasztika szakon szerzett tanári diplomát. Egész élete a mozgás, a sport.
A Tel-Aviv-i Operaházban táncosnőként sok szép szerepet kapott. Ezt fotóalbumának fényképei tanúsítják. Később, mikor azt választotta, hogy életét, mint tornász és gyógyító folytatja, egy színésznői és egy operatáncosnői karriert hagyott maga mögött.

Más irányban képezte magát tovább. Jeruzsálemben dolgozott, mint tornatanárnő, szabadidejében pedig az orvosi egyetemen ült szabad hallgatóként, anatómiát és fizikoterápiát tanult. Sőt, még jógázott is. A paralízisjárvány idején a Hádásszáh egyetemi kórházban Adler professzor mellett dolgozott.

7 évesen, még Budapesten

 

17 évesen, már új hazájában tornázik

Aviva sikeres szerepeiben

mint Seherezádé …

 

 

 

 

… mint Carmen …

 

... és a Szentivánéji álomban

Néptáncosok csoportjával, pihenés közben (középen)Jógatanfolyamon

A Hádásszáh egyetemi kórház előtt, Ádler professzor társaságában

Erre az időre így emlékszik vissza: „A fizikoterápiás klinikán dolgoztam, láttam ott borzalmas eseteket, megbénult gyerekeket, és felfedeztem, hogy lehet működtetni majdnem tökéletesen megbénult izmokat is, ha még egy zsiger él, meg lehet mozdítani azt, és ezáltal az egész izomcsoportra lehet hatni. Persze nem lehet semmit tenni a beteg együttműködése, akarása nélkül, és a tanárnő tudása, szakértelme, ami még fontos.”
Szülei meggyőződését igazolni látta. A maga gyógyulása, és azoké az embereké, akikkel ő a fizikoterápiás intézetben dolgozott, meggyőzték, hogy a mozgás és akaraterő megoldanak majdnem minden problémát, még a nem kívánt fogamzást is.
Felfedezése véletlenül történt. Tornázni tanított asszonyokat, és megpróbálta változatossá tenni gyakorlatait. Egy olyan bemelegítő gyakorlatot akart számukra kidolgozni, amitől nem fáradnak el, ugyanis ebben a csoportban a tanítványai idősebb nők voltak (45-65 évesek).

Ha egészsége megengedi, még ma is tanít.
Itt egy újságírónőnek magyarázza a belső mozdulatot

Miután ennek a bemelegítő gyakorlatnak a kipróbálása megtörtént, a következő órára nem jött be, csak a két legidősebb nő (ők 70 évesek voltak). Aviva kérdezte, hol vannak a többiek. „Menstruálnak” - volt a válasz. Érdekesnek tartotta, de még nem kötötte össze ezt a tényt a gyakorlatokkal. Aviva nem akarta elhinni, hogy amit éveken át keresett, az egyszerre feltűnt előtte.
Hiszen fiatalasszony kora óta ő is, ahogyan a többi asszony gondolkodott, keresett olyan módot, módszert, aminek a segítségével elkerülheti a nem kívánt terhességet.
Folytatta ennek a bemelegítő gyakorlatnak a használatát, és a jelenség más nőknél is megismétlődött. Megjött a menstruációja olyan nőknek, akik azt hitték, hogy náluk ez már régen befejeződött, és azoknak is, akik késésre vagy rendszertelenségre panaszkodtak.
Ekkor mondta Aviva, hogy STOP! Igaz, eleinte egy kicsit megijedt, de szorgalmasan kezdett kutatni, hogy mi történt.
Véletlenül pont ezidőtájt neki is késett a menstruációja. Megbeszélte az orvossal az időpontot, amikor bemegy a kórházba. Majd elkezdett töprengeni, hogy az asszonyok tucatjainak jön meg a menstruációja az ő tornájától, hát kell őneki kórházba mennie?!
Elkezdett aktívan gyakorlatozni, és neki is megjött a menstruációja. Orvosát azért mégis felkereste, de ő azt mondta, hogy minden rendben van.
Gyakorlatait továbbfejlesztette, és figyelte a mozdulatok hatásait. Rájött arra, hogy ezekkel a vérkeringést serkentő mozdulatokkal a nők szinte minden problémájukon saját maguk tudnak segíteni.
Legbüszkébb azonban azokra a szép és okos gyerekekre, akiket az évekig meddőséggel hiába kezelt asszonyok szültek - az ő gyakorlatainak a megtanulása után.

Tóth Lívia

A Szerző előszava

A könyvem vérrel, verejtékkel íródott. Ez a kifejezés általában allegorikus, de ebben az esetben a szavak jelentősége igaz és valós. A mai formában lévő gyakorlatok kikristályosodása, összeállítása, kicsiszolása, maximális hatóerőre fejlesztése csaknem tíz évig tartott.
Számtalan hanglemez kopott el, amíg a gyakorlatsorozatok megkapták tökéletes ritmusukat. Ennek köszönhetően lehetséges, hogy ma már el lehet végezni a gyakorlatokat zene nélkül is.
A Módszer egy huszonnyolc éves kutatási és gyakorlati munka eredménye. Tízéves eredménytelen keresgélés, kísérle tezés után (1950-1960-ig) arra a következtetésre jutottam, hogy menstruációt előidéző gyakorlatok nem léteznek.
1966-1969-ig tanítottam nőket kondicionáló tornára, és egész ségügyi tornát vezettem zenei kísérettel. A nők 45-65 évesek voltak. Munka közben találtam meg azokat a gyakorlatokat, amelyeket éveken át kerestem. Ezek a mozdulatok hatékonyak és könnyen megtanulhatók.
Miután jól el tudjuk végezni a gyakorlatokat, nem szükséges havonta megismételni, ha nincs egyéb problémánk, elég csak akkor, ha a menstruáció nem jön meg a várt napon.
Átadom neked ezt a fontos módszert, leírva ebben a könyvben. Vigyázz a könyvre, legyen mindig veled, otthon, utazáskor, minden helyzetben, mindig szükséged lehet rá, minden korban és mindenütt.
Több ezer éves szenvedés és homályban tapogatózás után végre megvan az a lehetőséged, hogy saját magad dönts a testednek egy fontos fiziológiai jelenségéről. Egy kiváló képességű nőkből álló csapatnak már megvan a tehetsége, hogy uralkodjon menstruációján és az egész havi ciklusán - akarata szerint. Ők már megtanulták a testük fölötti hatalmat gyakorolni néhány tanóra alatt. Csatlakozz ehhez a csapathoz!
Hagyd el azoknak a nőknek a csoportját, akik tehetetlenül és fölöslegesen szenvednek tudatlanságuk miatt.
Ez a könyv meghatározó tényező egy nő életében.
Ez a könyv átadja neked azt a képességet, hogy urald a menstruációt és választani tudj, hogy mikor, melyik napon jöjjön meg a menstruációd (akaratod szerint) és mindezt csak annyi erőfeszítéssel, amennyibe ennek a könyvnek az elolvasása és a gyakorlatoknak a megtanulása kerül.
Ez a módszer új reményt nyújt a nőknek a családtervezés területén.
Ez a módszer másodvirágzást jelenthet a Változás korában az elhervadás helyett.
Ez a módszer véget vet az olyan tragédiáknak, amelyekben a nőt egyedül hagyták másállapotában. A könnyfakasztó regények íróinak más tragikus hőst kell majd keresniük, de ne aggódjunk, van elég. Ahogyan a tragikus tüdőbeteg hősök eltűntek ennek a betegségnek a felszámolásával (Thomas Mann: Varázshegy, Dumas: Kaméliás hölgy), ugyanígy a nem kívánt másállapotban elhagyott nő, lány anakronizmussá fog válni. El fog tűnni, ahogyan eltűnt a tüdőbajos, tragikus romantikus nő lénye.
Ebben a módszerben a nő megtanulhatja a Változás korát másodvirágzási korrá változtatni, várni a második tavaszt elher-vadás helyett. Ez a módszer kezedbe adja nőiséged irányítását.
Vannak, akik felfedeznek egy egészséges, hatásos, de egyszerű módszert egy bonyolult problémára, de ahogyan az lenni szokott, hamarosan elfelejtik, a módszert figyelmen kívül hagyják, és akkor az olyan lesz, mintha nem is létezett volna..: Dr. King használt egy nagyon egyszerű módszert a szív működésének újraindítására már 1893-ban, de figyelmen kívül hagyták ezt az egyszerű eljárást hetven éven át. Csak az 1960-as években kezdték újra használni az Egyesült Államokban a klinikailag halottak kezelésére, ill. újraélesztésére, akiknek a szíve megállt. Manapság minden kórházban működik az újraélesztés, de ki emlékszik Dr. King nevére?

Én a XX. század nőinek ajánlom ezt a módszert. Meg vagyok győződve arról, hogy nem fognak várni a XXI. századra. Ki fogják próbálni, mint ahogyan már sokan kipróbálták, sikeresen alkalmazták és elérték a kívánt eredményeket.

Mikor, hogyan és milyen esetekben segíthet a Módszer?

 1. Fogamzásgátló szereket használtál, mégis megfogantál?
 2. Erős fájdalmaid vannak menstruáció előtt, vagy alatt?
 3. A menstruáció időtartama több, mint öt nap?
 4. Súlytöbblettől szenvedsz, de nem túlzott evéstől?
 5. Nem vagy fogamzóképes, habár nincs semmi meghatározott orvosi ok erre?
 6. A változó kor tünetei okoznak szenvedést?
 7. Egy évben csak egy-két, vagy három menstruációd van és ez zavar téged?
 8. A menstruáció rendszertelenül jelentkezik nálad, egyszer két hetenként, egyszer kéthavonként?
 9. Soha nem volt menstruációd természetes módon, habár elmúltál 13, 20, sőt talán még 30 éves is?

Ha a fent említett kellemetlen tünetek valamelyikétől szenvedsz, ez a módszer változtathat, könnyíthet az életeden. Problémamentesség esetén is érdemes elsajátítani, mert bármikor szükség lehet rá.
Ez a módszer mindenkinek kellemes eszközökkel segít: gyakorlatokkal, zenekísérettel.
Nem kell, hogy töprengj, bizonytalankodj, kételkedj. Higgyél, vagy ne higgyél, egyszerűen csak meg kell próbálni!

Ehhez kívánok sok sikert:

Aviva

1. Fejezet

Minden nőnek és lánynak

A Módszer lényege:

A Módszer valójában egy gyakorlatsorozat, amely megadja a nőknek a havi ciklus fölötti hatalmat. A gyakorlatok egyszerű tornagyakorlatok, melyeket minden egészséges nő el tud végezni.

A Módszer célja:

A gyakorlatok hatására a menstruációt a kívánt napra lehet meghozni.
Ki lehet küszöbölni a menstruáció késését.
Jó megoldás a menstruációmentes helyzetek megoldására.
Jó a menstruáció előtti fájdalmak kiküszöbölésére.
Még egy rendszertelen ciklus rendezésére is alkalmas.
A Módszerben az jelent újdonságot, hogy megadja a nőnek a lehetőséget, hogy a fent említett bajokkal minden külső eszköz nélkül saját erejével, testi energiáinak bevonásával önállóan birkózzon meg. Ezek a gyakorlatok adalékot képeznek a meglévő óvszerekhez.


Az AVIVA MÓDSZER a következő gyakorlatokból áll:

1. Az EGYSZERŰ MÓDSZER (18 gyakorlat)
2. A RÖVIDÍTETT MÓDSZER (11 gyakorlat)
3. A PÁNIK GYAKORLAT
4. MINDENHOL ÉS MINDENKOR VÉGEZHETŐ BESZORÍTÓ GYAKORLATOK
5. AZ OVULÁCIÓT ELŐSEGÍTŐ GYAKORLATOK (15 gyakorlat)

6. TERHESTORNA, SZÜLÉS UTÁNI GYAKORLATOK*
7. A VÁLTOZÓ KORÚ NŐKNEK AJÁNLOTT GYAKORLATOK (inkontinencia és egyéb, korral járó problémákra)
8. GYAKORLATOK FÉRFIAKNAK.

(1-4.: I. KÖTET, 5-8.: II. KÖTET)

A Módszer funkciói:

A Módszer hatékonyan alkalmazható:

 1. A menstruáció meghozása a kívánat szerint.
 2. A menstruáció egy adott napra történő beütemezése.
 3. A menstruációs napok számának csökkentésére.
 4. A ciklus lerövidítésére.
 5. Menstruáció előtti fájdalom csökkentésére.
 6. Segít a menstruációmentes helyzetekben.
 7. Segít a meddőségen.
 8. Könnyít a változó kor tünetein.
 9. Megnyugtat depressziós és stresszes helyzetekben.
 10. Segít súlytöbblet esetén.
 11. Segít az indokolatlan tejelválasztásnál.
 12. Az első menstruációt meghozza még 20-34 éves korban is.
 13. Segít a férfiproblémákon is. 

 

 

__________
* Ez a két gyakorlat Aviva tanítványának, Judit Púninak a munkája.

Mikor, hogyan és milyen esetekben segíthet a Módszer?

 1. Fogamzásgátló szereket használtál, mégis megfogantál?
 2. Erős fájdalmaid vannak menstruáció előtt, vagy alatt?
 3. A menstruáció időtartama több, mint öt nap?
 4. Súlytöbblettől szenvedsz, de nem túlzott evéstől?
 5. Nem vagy fogamzóképes, habár nincs semmi meghatározott orvosi ok erre?
 6. A változás kor tünetei okoznak szenvedést?
 7. Egy évben csak egy-két, vagy három menstruációd van és ez zavar téged?
 8. A menstruáció rendszertelenül jelentkezik nálad, egyszer kéthetenként, egyszer kéthavonként?
 9. Soha nem volt menstruációd természetes módon, habár elmúltál 13, 20, sőt talán még 30 éves is?
 10. Férfi társainknak is vannak problémái?
 11. Meg akarod őrizni a fiatalságodat? Saját hormonod felserkentésével normalizálhatod a hormonszintedet.

Ha a fent említett tünetek valamelyikétől szenvedsz, panaszaidtól függően a következőképpen végezheted a gyakorlatokat:
Hetenként kétszer, súlyosabb esetben kétnaponként végezd el az Egyszerű Módszer 18 gyakorlatát (30 perc). Ha nincs időd, akkor a Rövidített Módszer gyakorlatait kell elvégezned (15 perc). A gyakorlatok hatására a fokozott vérkeringés több hormont, vitamint, oxigént visz a nemi mirigyekbe, szervekbe, és ezek hatására indul meg a gyógyító tevékenység. A korunknak, állapotunknak megfelelően alakuló hormonszint vissza hat a hipofízisre, amely ezután egészséges utasításokat fog adni. Rendszertelen ciklus esetén a Módszer hatására rendeződik a ciklus. Megszűnnek a menstruációt kísérő görcsök. (A görcsök megszüntetéséhez elég a várható menstruáció ideje előtt 5 nappal elkezdeni a gyakorlatokat. A fájdalomtól függően vagy a 18 gyakorlat, de lehet, hogy a napi 15 perces gyakorlás is elég.)

A gyakorlatoktól lerövidül a menstruáció időtartama és mennyisége.
Súlytöbblet esetén, mely esetenként a hormonháztartás felborulása miatt alakult ki, az optimalizálódott hormonszint csökkenti az étvágyat (kb. havi 2,5 kg fogyás). Az optimalizálódott hormonszint megszünteti a frigiditást, növeli a fogamzó-képességet.

Ovulációhiány esetén a gyakorlatokat a menstruáció 3. napjától kell elkezdeni.
A 14. napig az Egyszerű Módszer 18 gyakorlatát végezzük (30 perc) heti kétszer, vagy kétnaponként (időnktől függően). A 14. nap után a vérkeringés és a hormonszint megtartása érdekében tovább kell folytatni a gyakorlatokat. Végezzük el az Ovulációs gyakorlatokat hetenként kétszer vagy kétnaponként. Ha még nem ismered az Ovulációs gyakorlatokat, akkor az egyszerűbb, nem meghozó jellegű gyakorlatokat végezd, ilyen az Egyszerű Módszerből az 5-ös, a 6-os, a 8-as, a 10-es, a 11-es, a 13-as és a Rövidített Módszerből az 1-es.

Többszöri vetélés után szánjunk hat hónapot a méh megerősítésére. A gyakorlatokat az első három hónapban a menstruáció napjai alatt is végezzük, majd heti 2-vel folytassuk a 14. napig. Utána az előbb leírt könnyebb gyakorlatok következnek. Három hónap után már csak a menstruáció 3. napjától dolgozzunk az előbb leírt módon. Hat hónap kell a méh megerősödéséhez.
A gyakorlatok megszüntetik a petevezeték-elzáródást. A petevezeték nyújtására, fellazítására különösen jók a láblendítős gyakorlatok.

Túl rövid ciklus esetén (18-20 nap) naponta 5 percig a 8-as gyakorlatot végezzük (a 18-ból). Minden hónapban kapunk egy plusz napot, így lassan elérjük a 28 napot.
Heti kétszeri gyakorlatozástól megszűnik az indokolatlan tejelválasztás (galactorrhea), a szülés utáni tejelválasztás viszont növekszik.

Ha gyermeket szeretnénk, kerüljük az ecetes savanyúságokat, valamint a savasító ételek fogyasztását (pl. a zsírban, olajban sült ételeket, a hormonnal kezelt húsokat)! Fogyasszunk sok lúgosító zöldséget és a sok fehérjetartalom miatt olajos magvakat! Öltözzünk melegen, fekhelyünk is meleg legyen! A szűk farmer tilos mindkét nemnek!!!
Ha a 28. nap reggelén felébredünk és nem jött meg a menstruációnk, és nem szeretnénk a másállapotot, végezzük el a Pánik gyakorlatot (legalább 15 percig).
Ha nincs időnk a Pánik gyakorlat elvégzésére, egész nap dolgozhatunk magunkon a Mindenhol és mindenkor elvégezhető beszorító gyakorlatokkal.
Ha már jól tudjuk a gyakorlatokat, a ciklus 24. vagy 25. napján végezzük el az Egyszerű Módszer 18 gyakorlatát erőből, lendülettel, folyamatosan, megállás, pihenés nélkül. Figyeld, hogy a gyakorlatok elvégzése után hány órával jön meg a menstruációd! (Ez lehet 5 óra, 24 óra, mindenkinél más). Ha a ciklusodat pontossá akarod tenni, a 28. nap előtt ennyi órával végezd el a gyakorlatokat, ugyanilyen aktivitással!

Ha megfogantál és babát szeretnél, ajánlatos a könnyű másállapot és szülés érdekében megtanulni a Várandósok tornáját. Szülés után pedig a Szülés utáni gyakorlatok végzése ajánlott. (Ez a két gyakorlatsor Aviva tanítványának, Judit Púninak a munkája.)
Változó korú nőknek az Egyszerű Módszer 18 gyakorlata ajánlott, ezek a gyakorlatok rendezik a hormonszintet, megszüntetik a hőhullámot, a depressziót, a beszáradást, a szőrösödést. A megemelkedett ösztrogén hormonszint lassítja a csontritkulás folyamatát. A visszajött regenerálódó erő megszünteti a cisztát, csökkenti a miómát.
Idősebb nőknél a sok éves menstruáció-kimaradás után a heti kétszeri gyakorlatozás nem a menstruációt fogja visszahozni, hanem a klimax kellemetlen kísérő tüneteit szünteti meg.

Az Egyszerű módszer gyakorlatait, a Rövidített Módszer gyakorlatait és az Ovulációs gyakorlatokat a zene ütemére, megállás, pihenés nélkül kell el végezni. Ennek érdekében a torna után ajánlott legalább fél óráig pokrócba burkolózva, felhúzott lábakkal ülni, és meleg teát inni. Ezt az elért belső meleget, töltést a víz közömbösíti. A tornával elért belső meleget (töltést) meg kell tartani legalább 36 órán át. A Pánik gyakorlathoz nem szükséges a zene (ezt is folyamatosan, megállás nélkül végezzük). Ezek után a gyakorlatok után semmiképpen nem szabad lezuhanyozni, vagy beülni fürdőkádba, még nyáron sem. Tanácsos a mosdókesztyű használata, a frottírozás. Forró vízbe mártott és kicsavart mosdókesztyűvel, vagy frottírtörülközővel dörzsöljük át és frissítsük föl bőrünket.

A Várandósok tornáját, a Szülés utáni gyakorlatokat, az Inkontinencia elleni gyakorlatokat lassan, egyéni ütem szerint tanácsos végezni, kellemes zenét hallgathatunk közben.
Inkontinencia esetén az Inkontinencia elleni gyakorlatokat ajánlatos végezni. (Ezek a gyakorlatok jók inkontinenciára, leesett méh helyretételére, elhúzódó, hosszan tartó menstruáció megrövidítésére és egyéb, korral járó problémákra.)

* * *

Az Egyszerű Módszer 18 gyakorlata jó férfiaknak, külön a férfiaknak szóló gyakorlatok (II. kötet) prosztata problémákra, potenciazavarokra, széklet rendezésre. Nekik ajánlatos megállni, pihenni a gyakorlatok közben (nekik nem a belső meleg elérése a fő cél). A férfiak az ő gyakorlataikkal hetenként egyszer-kétszer dolgozhatnak magukon 25-30 percet, de a gyakorlatok eloszthatók egész napra is, beépíthetők a mindennapi tevékenységbe. Ezek a gyakorlatok a prosztata- és potencia gondokon kívül a spermiumok életképességét is növelik.

Általános utasítások:

 • Négy órával a gyakorlatok elvégzése előtt nem szabad jóllakni, de szabad inni.
 • A gyakorlatokat folyamatosan kell végezni, fáradtság esetén helyben kell lépegetni hosszabb időn át, nem szabad leülni vagy lefeküdni.
 • A gyakorlatok végzése idején legyen a test vékony anyaggal takarva, minden időjárásban. Főleg a csípőtől lefelé ajánlatos a meleg ruha, zokni.
 • A gyakorlatok elvégzése után semmiképpen nem szabad lezuhanyozni, fürdőkádba beülni (még nyáron sem). A tornától elért belső meleget (töltést) a víz közömbösíti! (Tanácsos a frottírozás 36 órán át!)
 • A gyakorlat befejezése után meleg ruhát kell felvenni, pihenni kell és lecsillapodni.
 • Nem szabad összekapcsolni ennek a módszernek a mozdulatait más mindennapos cselekvésekkel, vagy más módszerek gyakorlataival.
 • A gyakorlatnak serkentő hatása van, ezért nem szabad elalvás előtt végezni.
 • Minden nő, aki elhatározza, hogy végzi ezeket a gyakorlatokat, legyen egészséges testi állapotban.
 • A gyakorlatok mérséklik az étvágyat egy-két nap alatt, ezért hatékonyak súlytöbblet esetén is.
 • A gyakorlatok végzésekor nem szabad kontaktlencsét használni, szemüveget lehet.
 • Derék- és hátfájás esetén, valamint erős fáradtságnál az összes gyakorlatot szökdelés, sasszézás, hirtelen mozdulatok nélkül végezzük.
 • Sok meleg italt kell inni, és korán lefeküdni.

A gyakorlatok hatásosak.

Azok a nők, akik most tanulják vagy tanítják a Módszert, a tapasztalataikkal ezt igazolni tudják.
Sokan azt gondolják, hogy nehéz testi erőfeszítéssel meg lehet indítani a menstruációt, de ennek a fordítottja az igaz. A testi erőfeszítés folytán a menstruáció nemcsak hogy nem jön meg, hanem még el is maradhat. (Szélsőséges testi erőfeszítéseknél, mint pl. a profi sportban, a hormonok termelődésének csökkenésével mérséklődik mindkét nemnél a szexuális színvonal.)
A természetnek sajátos törvényei vannak. Éppen ezért ezek a gyakorlatok nem hoznak menstruációt egy kislánynak, illetve egy nagyon idős asszonynak.
Egy egészséges és termékeny asszony csak havonként egyszer fog menstruálni, még ha naponta végzi is a gyakorlatokat.
Nincs módunkban megváltoztatni az életjelenségeket, de van lehetőségünk irányítani azokat. Egy nőnek emlékezni kell az utolsó menstruációjának dátumára és amikor a várt menstruáció nem jelenik meg, még azon a reggelen el kell kezdeni azonnal a gyakorlatokat. Ha használt óvszert, ha nem, rendnek kell lennie! Ha a várt napon nincs menstruáció és nincs óhaj a másállapotra, elvégezzük a gyakorlatokat. A kívánt hatás huszonnégy órán belül jelentkezik.
A gyakorlatsorok, gyakorlatok eredményesek lehetnek a következő esetekben:

1. Meghozzák a menstruációt, akármilyen okból eredő késés esetén.
2. Meghozzák a menstruációt egy előre ütemezett dátumra, a nő akarata szerint, ezért ezeket a gyakorlatokat úgy értelmezhetjük, hogy egy plusz segítség a meglévő óvszerekhez. Tapasztalatom szerint egyes asszonyoknak az a legkedvezőbb, ha a menstruáció hétvégére esik. Mások ugyanakkor a szexuális élet miatt azt kívánják, hogy csak ne hétvégére essen.
3. Hatékonyak menstruációmentesség esetén, amikor a menstruáció nem jelenik meg hónapok vagy éveken át, esetleg még soha nem volt, habár a kamaszkor már régen elmúlt. 20-32 éves nők, olyanok, akik egész életükben még nem menstruáltak, megkaphatják életük első menstruációját ezeknek a gyakorlatoknak a segítségével (A nő életének első menstruációját szokták primér menstruációnak nevezni.) Olyan nők, akiknek 13-14 éven át kimaradt a menstruációjuk, hat héten belül menstruálnak a gyakorlatok hatására.
4. Csökken a menstruáció napjainak száma 5-7 napról 2-4 napra, vagy leginkább akiknél 10-14 napig tartott, 5-6 napra. Az asszonyok szeretik ezt az időtartamot három napra beállítani. Azt szokták mondani, „Ha nem múlik el 5-6 nap alatt, akkor már mi marad a hónapból?”
5. A változó kor problémájára. A menopauza 45-55 éves korig tart, amikor a menstruáció elmarad, vagy rendszertelenül jön meg. A gyakorlatok még ebben az esetben is meghozhatják a menstruációt. De a cél ebben a korban nem az, hogy néhány hónapra, vagy évre meghozzuk a menstruációt, hanem hogy könnyíteni tudjunk ennek a kornak a tünetein. Ügyeljünk az általános, helyes vérkeringésre, a nemi szervek rugalmasságára, a hüvely és a belső szervek szöveteinek a ruganyosságára és megerősítésére, amelyek ebben a korban hajlamosak lesüllyedni és tágulni. Ez a tünet zavarólag hat a párok nemi életében is.

6. Meddőség esetén. Sok esetben, amikor a nő soha nem tudott megtermékenyülni, ezzel a módszerrel még 40-41 éves korában is megszüli egészséges gyermekét.
7. Túlsúlyosság esetén, amikor a súlytöbblet oka a menstruáció hiánya. A tapasztalatok szerint a gyakorlatok súlyvesztést eredményeznek. 2-5 kg-ot havonta.
8. Menstruációt megelőző fájdalom esetén. Néhány nappal a várható menstruáció előtt kell elvégezni a gyakorlatokat. Ha a fájdalmak folytatódnak, ajánlatos a gyakorlatokat a menstruáció alatt is végezni, de sokkal kíméletesebben.
9. A nem szüléssel kapcsolatos tejkiválasztás (galactorrhea) esetén, amely a gyakorlatok eredményeként nagyon rövid időn belül megszűnik. Fontos azt megjegyezni, hogy a gyakorlatok menstruációt hozhatnak a szülés után, a szoptatási időszakban is, de érdekes, hogy ilyen esetekben a tejkiválasztás nem szűnik meg.
10. Hatásosak stresszes és depressziós helyzetekben is és ebben az esetben ajánlott mindkét nemnek. Az emberek stresszes időszakban (pl. tesztek, vizsgák előtt) ne szedjenek serkentő tablettákat, ne igyanak kávét literszámra, mert ezek a gyakorlatok éberséget, erőteljességet és jó hangulatot eredményeznek. A gyakorlatokat élénkítő hatásuk miatt ne közvetlenül elalvás előtt végezzük. Lehetőleg közvetlenül a stressz megérkezésének idejében végezzük ezeket a gyakorlatokat, mert a további stressz hatás nem adaléknak minősül, hanem mint sokszorosító tényező működik.

Egyébként a nők már régóta próbálkoznak olyan mozgásokkal, módszerekkel, melyek előidézik a menstruációt, pl. nehéz testi erőfeszítés, viharos táncok, nehéz súlyok emelése, forró kádfürdők, asztalról, székről való leugrálások, de ezek nem járnak sikerrel. Az eredmények viszont károsítják az egészséget, károsítják a gerincet, de a menstruáció csak igen ritka esetben jön meg.

Ezentúl a nő nem szorul ezekre a sikertelen kísérletekre. Mindaz, amit manapság meg kell tenni a menstruáció rendezése érdekében, megtanulható.
Bárki kiválaszthatja a módszerből azokat a gyakorlatokat, amelyeket szükségesnek érez és gyakorolhatja az általa kedvelt melódiákra.

„ONLY A WOMAN KNOWS, „CSAK EGY NŐ TUDJA,
WHAT A WOMAN CAN DO” HOGY MIT TUD EGY NŐ MEGTENNI”
(Somerset Maugham)

Vannak nők, akik azt mondják, hogy gyakorlatokkal nem lehet a menstruációt befolyásolni. Ezzel szemben asszonyok ezrei tudják, hogy nemcsak gyakorlatok, hanem más külső hatások is befolyásolják a nő hormonháztartását. Különböző helyzetek, állapotok, testi cselekedetek:
A. menstruációt hozhatnak
B. menstruáció elmaradást eredményezhetnek egy hosszabb időre.

A továbbiakban konkrét esetekről számolok be, nők elbeszélései alapján, hogyan történt meg velük, hogy menstruáció késése, vagy korai másállapot esetében megjött a menstruáció, illetve spontán vetélés történt - teljesen véletlenül, valami külső ok következtében, anélkül, hogy ennek érdekében tudatosan bármit is tettek volna.
A. Néhány tényező, ami menstruációt eredményezett:

 1. Valamiféle izgalom, öröm (ez lehet szexuális is), vagy egy kellemes meglepetés, pl. férj, barát váratlanul hazajön az utazásból.
 2. Gyakori nemi kapcsolat, naponta egyszer, vagy többször.
 3. Nemi érintkezés 1-2 nappal a menstruáció várható időpontja előtt, vagy a ciklus utolsó napján. (Normál ciklus esetén ez a 28. nap.) Azt lehet gondolni, hogy gyakoribb nemi érintkezés esetén több az esély a fogamzásra, ez azonban tévedés. A folyamatos ingerlés majdnem mindig menstruációt hoz.
 1. Rázós járműben göröngyös úton utazni, pl. egy motorkerékpár hátsó ülésén.
 2. Hosszan tartó lovaglás.
 3. Székrekedés.
 4. Hasmenés.
 5. Sok és nehéz kimosott ruha teregetése egy magas zsinórra.
 6. Egyszerre nagy mennyiségű alkoholos ital elfogyasztása. Az alkohol tágítja a véredényeket.
 7. Melegfront, néhány napos hirtelen szélsőséges hőmérséklet emelkedés.
 8. Hegymászás egy forró nyári napon, amikor a hőmérséklet a 35 fokot meghaladja.
 9. Serkentő gyógyszerek szedése (Amphetaminok).
 10. Böjt, ez lehet csak néhány napos is.
 11. Hosszan tartó kerékpározás.
 12. Hirtelen és egyszeri sokkoló hatású félelem. Pl.: bombázás.
 13. Bizonyos növényekből készült italkoncentrátumok. Az ilyen fajta italok hasmenést is okozhatnak.
Mindezek külső hatások és tényezők, melyek menstruációt eredményezhetnek.

B. Vannak olyan okok, és helyzetek, amelyek a menstruáció elnyomását, hosszan tartó elmaradását eredményezik.
 1. Lányoknál katonai szolgálat* alatt tökéletes menstruáció- mentesség jelentkezik, illetve rendellenesség a havi ciklusban.
 2. Elköltözés más országba vagy világrészbe.
 3. Szélsőséges változás az életmódban, mint szakmacsere, válás, megözvegyülés.
 4. Szélsőséges változás az étkezési szokásokban.
__________
* A sorkatonai szolgálat Izraelben a lányoknak is kötelező.
 1. Hosszan tartó rettegés és félelmi helyzetek.
 2. Túlerőltetés, pl. vizsgák, vagy sportesemények előtt.
 3. Hosszan tartó testi, lelki túlerőltetés.
 4. Alultápláltság.

Mindezekben a helyzetekben eltűnhet a menstruáció hosszabb időre, néhány hónapra, sőt néhány évre is. Ha ezekben a helyzetekben elvégezzük ennek a Módszernek a gyakorlatait, a menstruáció megjön, legtöbb esetben rendesen.

 

Útbaigazítás

A legelső feladat, hogy megtaláljuk azt a helyet, azt a részt a testünkben, amin ez a módszer dolgozik.
Mindenkinek ezzel kell kezdeni. Az alhas izmainak, szerveinek behúzása, beszorítása nem könnyű feladat. Megtalálásának legegyszerűbb módjai:
A derekunkra kössünk egy kötélféleséget, jó nagy csomóval. Vigyük a csomót hátra. Álljunk fal mellé, a két láb egymás mellett, a térdek legyenek összenyomva és kissé megroggyanva. A hátunkat, illetve a csomót nekinyomjuk a falnak, közben a csípő enyhén előre billen (mintha a farkcsigolyánkat akarnánk előrehozni).
A csípő előre billentésekor a has felső része laza marad, csak a legalsó zóna húzódik be. Koncentrált mozdulattal görgessük a csomót le és fel. Érzékeljük a has legalsó zónájának, a belső szerveknek a behúzódását, beszorítását. Ez a Dolgozó Zóna.
Kötél csomója helyett görgethetünk le és fel teniszlabdát, vagy üveget is. Fontos ennek a belső mozdulatnak az érzékelése.
Gyakoroljuk be alaposan. A begyakorlásnak több módja lehetséges:

 

 • Állunk a szoba közepén az egyik lábunkon, kissé megroggyantott térddel, a másik lábunkat behajlított térddel, lógó lábszárral, az alhas behúzása közben húzzuk magunkhoz legalább tízszer. Láb tar tás csere után a másik lábbal is ismételjük meg. Közben koncentráljunk az alhas behúzó, szorító, Dolgozó Zónájára.
 • Most egy szék karfájába kapaszkodva álljunk, kissé meghajlított térdekkel. Emeljük fel az egyik lábat. A felemelt, behajlított lábunkat az alhas erős behúzása, beszorítása közben nyújtsuk előre egymás után többször. A láb minden előre nyújtásakor az álló lábunk térde kissé rugózik. Végezzük a mozdulatokat tízszer egyik, majd tízszer a másik lábunkkal is.


 • Két kézzel támaszkodva álljunk az asztal mellett. Egészen kis terpeszbe tegyük lábainkat, a térdek kissé megrogynak. Koncentráljunk a has alsó részére. A has legalsó zónáját behúzzuk, a végbélzáróizom, a farizom is szorít. A has felső része laza marad. Koncentrált mozdulattal végezzük el a beszorítást egymás után sokszor. (Legalább tízszer.)

 

 • Álljunk előre nyújtott karokkal, lógó kézfejekkel. A csípő előre billenésekor az alhas erősen behúzódik, beszorít, a térdek enyhén megrogynak. (Maximum tízszer!)
 • Az állásmód marad, csak a csípő előre billenésekor az alhas zónájának erős behúzása közben a két kezünk is erősen ökölbe szorul, majd ellazul. Ezeket a mozdulatokat is ismételjük meg többször.

A gyakorlatokat csak akkor tanácsos elkezdeni, ha a belső mozdulatban otthon vagyunk, minden felhasznált táncmozdulat, tornamozdulat ennek a belső mozdulatnak a hatékonyságát fokozza. A gyakorlatok végzésekor minden egyes csípő-előrebillentéskor erős belső szorítást kell érezni, a has alsó részének, a Dolgozó Zónának a szorítását!
A módszer összes gyakorlatában izomlazítás és feszítés váltja egymást folyamatosan. A menstruáció hiánya kissé hasonlít a székrekedéshez. Ezért a nőknek meg kell tanulni erősen nyomni, szorítani. Leginkább jó helyen és jó irányban. A nyomásnak, szorításnak mindig vannak eredményei akkor, ha összekapcsolódnak más segítő gyakorlatokkal. A hormonháztartás uralja az összes cselekedetünket, ez szabja meg hangulatunkat, temperamentumunkat és képességeinket. Mi csak irányítani tudjuk a meglévőt és nem meghatározni azt.

 

Nem „hiúsági” hasbehúzásra kell koncentrálni, hanem a has legalsó részét kell behúzni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan végezzük el a mozdulatsort:

 1. Megállunk a kiinduló helyzetben, majd egy pár bemelegítő rugózó mozdulatot teszünk.
 2. Koncentráció. Minden pózban koncentrálni kell az alhasra, a méh, a petefészek zónájára, a Dolgozó Zónára.
 3. Beszorítás! A legfontosabb az alhasban történő, kívülről nem látható belső szorítás. A has legalsó részét odaszorítani, szinte odatapasztani a fark csi golyához.
 4. Közben a belső szorítást összekombinálni egy torna-, vagy egy táncmozdulattal.
 5. Ellazítás. A belső izmok, az azt segítő farizmok és a felhasznált tornamozdulat ellazítása.

A mozdulatokat az ajánlott zenék ütemére végezzük.

A zenei kíséret feladata

Zenei kíséret nélkül is el lehet végezni a gyakorlatokat. Sok nő végzi ezt így, persze könnyebb, kellemesebb és hatásosabb a mozgás a kedvelt zenei kísérettel.
Nagyon ajánlatos szomorú és depressziós asszonyoknak a zenei kíséret. Fontos apátiás és flegmatikus nőknek is. Ezeknek az embertípusoknak a természetes ritmusuk olyan lassú, hogy a saját ritmusukban végzett gyakorlatok hatására nemhogy menstruációt nem fognak kapni, hanem még a legkönnyebb bemelegítéshez sem jutnak el, ami pedig minden tornaóra előtt szükséges.
Szinkópás zene, popzene, népzene, elektronikus zene, mint például a Wangord egyaránt segít a tanárnőnek és a tanulónak.

Az 1974-ben kiadott Egyszerű módszer c. füzet borítólapja

 

2. fejezet


AZ EGYSZERŰ MÓDSZER

18 GYAKORLATA

 

1. GYAKORLAT: BEMELEGÍTŐ SASSZÉZÁS

Kiinduló helyzet:
Kis terpeszben állunk, a karok lazán oldalsó középtartásban.

A. mozdulatsor:
A zene ütemére oldalsó középtartásban tartott karokkal négy lépést jobbra, négy lépést balra sasszézunk, folyamatosan. Irányváltás kor kéztővel vagy tenyérrel gyengéden megütjük a comb és a test találkozását, a combtövet.

B. mozdulatsor:
Ugyanaz a mozdulatsor, mint az A, csak a harmadik sasszé után a negyedik lépésnél elfordulunk (mindig előre) és sasszézunk vissza. Irányváltás után itt is gyengéd combtő ütés.

C. mozdulatsor:
Két sasszézó lépés után elfordulunk, elfordulás után ütünk, ugyanabban az irányban sasszézunk tovább újabb két lépést, megint elfordulunk, ütünk (mintha nyolcast rajzolnánk). Vissza ugyanígy.

Megjegyzés:
Ütéskor gyengéd rezgést, vibrálást viszünk a petevezetékbe.

Zene: Örömteljes melódia
         Herb Alpert: Tijuana Taxi
Gyakorlatidő: 60 mp.

 

Mikor, hogyan és milyen esetekben segíthet a Módszer?

 1. Fogamzásgátló szereket használtál, mégis megfogantál?
 2. Erős fájdalmaid vannak menstruáció előtt, vagy alatt?
 3. A menstruáció időtartama több, mint öt nap?
 4. Súlytöbblettől szenvedsz, de nem túlzott evéstől?
 5. Nem vagy fogamzóképes, habár nincs semmi meghatározott orvosi ok erre?
 6. A változás kor tünetei okoznak szenvedést?
 7. Egy évben csak egy-két, vagy három menstruációd van és ez zavar téged?
 8. A menstruáció rendszertelenül jelentkezik nálad, egyszer kéthetenként, egyszer kéthavonként?
 9. Soha nem volt menstruációd természetes módon, habár elmúltál 13, 20, sőt talán még 30 éves is?
 10. Férfi társainknak is vannak problémái?

---

Saját hormonháztartásod felserkentésével optimalizálhatod
hormonszintedet!

First Prev Tovább Last

A kiadvány oldala...

Ezt az oldalt ennyiszer töltötték le: