2021. június 18., péntek.

Ma Arnold, Levente névnapja van. Holnap Gyárfás névnapja lesz.

Tápai Csaba   Click to listen highlighted text! Tápai Csaba Powered By GSpeech

Tápai CsabaTápai Csaba

1966. augusztus 26-án születtem Szegeden. Nős vagyok, 3 gyermek apja.

1991-ben végeztem a József Attila Tudományegyetem (most: Szegedi Egyetem) fizikus szakán. Diplomamunkámat "Változócsillagok fénygörbéinek numerikus analízise" témában végeztem, majd az egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékén kezdtem kutatói pályámat, ahol fémek sóoldataiból való lézeres fémleválasztás volt a feladatom. Egy év eltelte után az egyetem Biofizikai Tanszékére kerültem, ahol makromolekulák - elsősorban bakteriális fotoszintézis molekula-rendszerek - számítógépes modellezésével, elektrosztatikájával és dinamikájával foglalkoztam.

A számítástechnikával 14 éves koromban kötöttem házasságot. 1997-től számítástechnikai vállalkozóként is működtem, de az egyetemi kötődés máig megmaradt.

1997/98-ban az MTA Szegedi Biológiai Központjának felkérésére a XI. Nemzetközi Fotoszintézis Kongresszus (ICP’98) informatikai hátterét biztosítottam. A saját fejlesztésű informatikai rendszerrel online generáltam a multimédiás elemekkel is illusztrált tudományos publikációk kivonatait, amelyek Webről letölthető nyomdakész formátumban is előálltak (Abstract Book).

1997-ben közel 30 felnőttképzési tananyag (számítástechnikai, jogi és egyéb modulok) multimédiás változatát készítettem el a RANDOM Alapítvány megbízásából. Ez évben jelent meg az alapítvány felkérésére első könyvem „Webmesterek kézikönyve” címmel, amely az első lemezmelléklettel ellátott színes, Webről szóló kiadvány volt a hazai könyvpiacon.

1997-től folyamatosan növekvő hallgatói létszámmal többszörös csoportbontással speciálkollégiumokat tartottam a Biofizikai Tanszéken „Tudományos közlés a Word Wide Weben”, „Multimédia a tudományokban”, illetve „Számítógépes technológiák” címmel, közben a tanszék tudományos tevékenységében is részt vettem.

1998-tól kezdtem foglalkozni CD-lemezes kiadványok készítésével elsősorban turisztikai témákban (Szeged-CD, A szegedi Royal Hotel, A Budakeszi Vadaspark és Étterem, A Balástyai Zöld Mező Hotel és Camping).

2002-ben a Junior Achievement Magyarország Alapítvány megbízásából 4 multimédiás oktató-CD-t készítettem általános iskolások számára (Család - háztartás, Nemzetgazdaság - világgazdaság, A vállalkozások világa, A munka világa).

2002-ben a Szeged-CD projektemmel pályázatot nyertem a Széchenyi Terv keretében (Dél-Alföldi Turisztikai Alprogram). Elkészítettem az angol, majd még ebben az évben a német és francia változatú lemezeket. 2003-ban további lényeges tartalmi fejlesztések következtek, majd 2004. elejére új dizájnnal egyesítettem a négy nyelvet immár egyetlen lemezen, DVD-n. Szeged Napja alkalmából, a Nagy Szegedi Árvíz 125. évfordulójára emlékezve és az EU-s csatlakozásunk tiszteletére küldtem egy-egy példányt az egykor árvízmentesítő európai fővárosoknak is (Bécs, Berlin, Brüsszel, London, Párizs, Róma), amit a Párizsi Főpolgármesteri Hivatal elismerő levélben köszönt meg.

2004-ben angol nyelvet oktató multimédiás CD-ket készítettem az eredeti szerzők megbízásából magyar középiskolások számára a Tempus Közalapítvány támogatásával a „Világ – Nyelv” program keretében („The Wanderings and Conquest of the Hungarians”, „The World of Plants and Animals”, „The Southern Great Plain”).

2005-ben a Szeged-DVD-vel elértem a nyelvenkénti 8 órás műsoridőt egyetlen lemezen. 2005. nyarára elkészült az ingyenesen letölthető internetes, magyar nyelvű változat. A lemez hibrid funkciókkal bővült, azaz pl. asztali video-lejátszóra is alkalmassá vált.

2006-ban kaptam megbízást Csongrád Megye turisztikai célú digitális albumának elkészítésére, amit 3D e-könyv formában valósítottam meg. Ekkor jött „A Nagy E-Könyv Program” ötlete, mely az e-könyvek 3. generációján és megbízható jogvédelmen alapul. Ez év Szeged Napján a Város Alkotói Díjban részesítette „A Nagy Szeged e-Könyv” című pályázatomat. Az új e-könyv („e-könyv-szekrény”) formátumú Szeged-DVD első verziója az év végére készült el.

A Nagy E-Könyv Program magyar nyelvű kísérleti oldalát 2009. augusztus 12-én indítottam el, ezt követően 2 év alatt sikerült a Program adatbázisának tételszámát 600 fölé emelni. A Program 2011-től szünetelt, de 2014. decemberében újraindult. Célom a Program Európai kiterjesztése, amihez forrásokat és partnereket keresek jelenleg is.

2013. február 1-től ismét egyetemi állásba kerültem az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén, ami 2016. májusától kiegészült egy szoftvermérnöki félállással a Semilab Zrt-nél 2 év tartamban. Jelenleg a könyv jövőjén dolgozom.


E-mail: anagyekonyv 'kukac' gmail.com


Tápai Csaba művei a Programban:

A szegedi zsinagóga (szerkesztő)demó - teljes

Csongrád megye fotóalbuma (szerkesztő) - teljes

Szeged Nagy e-Könyve - demó - teljes

Nagy Időgép e-Könyv egy kis bűnügyhöz - DVD


Ezt az oldalt ennyiszer töltötték le: