2021. szeptember 25., szombat.

Ma Eufrozina, Kende névnapja van. Holnap Jusztina, Pál névnapja lesz.

Tápai Csaba: Szeged Nagy e-Könyve, a Tisza, demó   Click to listen highlighted text! Tápai Csaba: Szeged Nagy e-Könyve, a Tisza, demó Powered By GSpeechT A R T A L O M

 

 

 

Séta a balparton
Séta a jobbparton
Sétahajózás
Nagy áradások, árvizek
Horgászok a Tiszáért
Szegedi Tisza-Nap
A tiszavirágzás
A Bertalan Híd építése
A Kiskőrössy Halászcsárda

Séta a balparton

A felsővárosi Bertalan híd újszegedi hídfőjétől, a töltésen kezdjük balparti sétánkat.
A MAHART teherrakodója mellett elhaladva a Közép kikötő sorról balra a Jankovich, majd jobbra a Szent-Györgyi Albert utcán a Forrás Szálló épülete mellett vezet az utunk.

A Forrás és a - régebbi nevén - Petró Hotel között a Bertalan Híd felé visszafordulva pillanthatjuk meg Szent-Györgyi Albertnek, Szeged Nobel-díjasának egykori villáját.

Egyetlen magyar városnak sincs - sem határainkon belül, sem kívül - saját Nobel-díjas híressége! Szent-Györgyi az egyetlen Nobel-díjas, aki Magyarországon érte el sikerét teljesítve ezzel a tudományos elismertetés követelményeit és itthon is várta be a világraszóló kitüntetést! Szegeden fedezte fel a világhírt hozó C-vitamint és Szegeden érte a máig legrangosabbnak tekintett tudományos elismerés híre is. Az értesítést a Rudolf téri Wodianer-házban (most a Roosevelt téri Halászcsárda van benne) lévő lakásában vette át - épp ott, ahol a Szent-Györgyi hagyaték ügyének egyik leglelkesebb képviselője, a jóhírű újszegedi háziorvos fia, ifj. dr. Szabó László - szegedi képviselő - is lakik. Szeged már akkor a tudós nagyságához méltó gesztussal, egy újszegedi villa megvásárlásával és odaadományozásával kívánta maradásra bírni. Az aránytévesztések, helyi és országos csip-csup panamák miatt azonban csak húzódott az ügy, de Szent-Györgyi - a csábító ajánlatok ellenére - városához, Szegedhez hű maradt.

A Nobel-díj pénzösszegéből vásárolta meg a ma is álló patinás házat, a mai "Szent-Györgyi villá"-t, melyben 1940-től 1945-ig lakott (az utcát Bethlen utcának hívták, az akkori 2. sz. ház falán ma emléktáblát is látni). A tudós hagyatékának összegyűjtését még szegedi tartózkodása idején, 1938-ban Daday András kezdeményezte. A dr. Zallár Andor által hazahozott és rendezett Szent-Györgyi hagyaték méltó elhelyezésre vár (Szent-Györgyi Emlékház Alapítvány; elnök: dr. Végh Mihály). Szent-Györgyi nevét számos tudományos rendezvény, szervezet és intézmény is őrzi.

A Fürdő utcához érve a Termálfürdő különös alakú épülete tűnik fel, amit a szegediek ,,kuglóf”-ként emlegetnek. (2010-ben adták át a helyén épült csúszdaparkot, az Aquapolist.)

Az utca elején az újszegedi református parókia saroktornyos épülete látható.

A Belvárosi hídra vezető kanyar a Ligetfürdőt öleli át.

Bejáratának közelében találjuk az 1934-ben fúrt Szent Erzsébet-kutat.

A hullámtérben álló Tisza Gyöngye Disco

a tinédzserek kedvenc szórakozóhelye.

A mintegy 7 hektáros Partfürdőbe lépcső visz le, míg a diszkóba kis hídon juthatunk fel. A Partfürdő területén kemping is működik, melyet az északi bejárat felől közelíthetünk meg. Itt van a forróvizű, nagynyomású Dóra-kút. A kemping mellett egy termálvizes és két hidegvizes medence, valamint egy gyermekpancsoló fogadja a pihenni vágyókat e kellemes, nyárfás, mintegy 800 méteres homokos partszakaszon.

  A túloldalon a belváros
  gyönyörű látványa tárul
  elénk.


First Prev Tovább Last

Ezt az oldalt ennyiszer töltötték le: