2022. december 3., szombat.

Ma Ferenc, Olívia, Xavér névnapja van. Holnap Borbála, Barbara, Boróka névnapja lesz.

Aviva Gabriella Steiner   Click to listen highlighted text! Aviva Gabriella Steiner Powered By GSpeech

Aviva Gabriella Steiner

Aviva Gabriella Steiner 1930-ban született Budapesten, az anyakönyvben Fazekas Gabriellaként szerepel. Szülei Bicsérdi Béla tanítványai voltak, vegetárius, természeti törvényeket betartó életmódot éltek. Az ország élsportolói közé tartoztak. Édesanyja úszóbajnokságokat nyert. Aviva gyermekkorában sokat tartózkodott abban a tornateremben, ahol édesapja tornázott, akrobatikával foglalkozott. Így Avivának a torna gyakorlása már születése előtt meg kezdődött, anyukája tornázott, úszott akkor is, amikor ő a méhében volt. Kisgyermekként el is kezdte a torna és a balett tanulását.
Amikor 5 éves volt, megbetegedett abban a gyermek-betegségben, amelynek a tünete magas láz megmagyarázhatatlan okból.
Akkoriban nem sikerült ezt a betegséget diagnosztizálni, sőt gyógyszer sem volt erre. Ő ebből a betegségből tornagyakorlatok segítségével gyógyult ki. Szülei a tornában és az úszásban láttak minden gyógyító erőt, és tény, hogy működött.
Fiatal szüleit a koncentrációs táborban megölték, ő  csodával határos módon életben maradt.
1946-ban az alig 16 éves kislányt az árván maradt zsidó gyerekekkel kivitték Palesztinába.
Izraelben a Ben Semen bentlakó iskolában tanult. A világhírű Gertrud Krausnak, az Izraeli Opera tánctanárnőjének is volt tanítványa. Majd a Kibucok Szemináriumán, a Testnevelési Főiskolán gimnasztika szakon szerzett tanári diplomát. Egész élete a mozgás, a sport.
A Tel-Aviv-i Operaházban táncosnőként sok szép szerepet kapott. Ezt fotóalbumának fényképei tanúsítják. Később, mikor azt választotta, hogy életét, mint tornász és gyógyító folytatja, egy színésznői és egy operatáncosnői karriert hagyott maga mögött.
Más irányban képezte magát tovább. Jeruzsálemben dolgozott, mint tornatanárnő, szabadidejében pedig az orvosi egyetemen ült szabad hallgatóként, anatómiát és fizikoterápiát tanult. Sőt, még jógázott is. A paralízisjárvány idején a Hádásszáh egyetemi kórházban Adler professzor mellett dolgozott.Erre az időre így emlékszik vissza: „A fizikoterápiás klinikán dolgoztam, láttam ott borzalmas eseteket, megbénult gyerekeket, és felfedeztem, hogy lehet működtetni majdnem tökéletesen megbénult izmokat is, ha még egy zsiger él, meg lehet mozdítani azt, és ezáltal az egész izomcsoportra lehet hatni. Persze nem lehet semmit tenni a beteg együttműködése, akarása nélkül, és a tanárnő tudása, szakértelme, ami még fontos.”
Szülei meggyőződését igazolni látta. A maga gyógyulása, és azoké az embereké, akikkel ő a fizikoterápiás intézetben dolgozott, meggyőzték, hogy a mozgás és akaraterő megoldanak majdnem minden problémát, még a nem kívánt fogamzást is.
Felfedezése véletlenül történt. Tornázni tanított asszonyokat, és megpróbálta változatossá tenni gyakorlatait. Egy olyan bemelegítő gyakorlatot akart számukra kidolgozni, amitől nem fáradnak el, ugyanis ebben a csoportban a tanítványai idősebb nők voltak (45-65 évesek).
Miután ennek a bemelegítő gyakorlatnak a kipróbálása megtörtént, a következő órára nem jött be, csak a két legidősebb nő (ők 70 évesek voltak). Aviva kérdezte, hol vannak a többiek. „Menstruálnak” - volt a válasz. Érdekesnek tartotta, de még nem kötötte össze ezt a tényt a gyakorlatokkal. Aviva nem akarta elhinni, hogy amit éveken át keresett, az egyszerre feltűnt előtte.
Hiszen fiatalasszony kora óta ő is, ahogyan a többi asszony gondolkodott, keresett olyan módot, módszert, aminek a segítségével elkerülheti a nem kívánt terhességet.
Folytatta ennek a bemelegítő gyakorlatnak a használatát, és a jelenség más nőknél is megismétlődött. Megjött a menstruációja olyan nőknek, akik azt hitték, hogy náluk ez már régen befejeződött, és azoknak is, akik késésre vagy rendszertelenségre panaszkodtak.
Ekkor mondta Aviva, hogy STOP! Igaz, eleinte egy kicsit megijedt, de szorgalmasan kezdett kutatni, hogy mi történt.
Véletlenül pont ez időtájt neki is késett a menstruációja. Megbeszélte az orvossal az időpontot, amikor bemegy a kórházba. Majd elkezdett töprengeni, hogy az asszonyok tucatjainak jön meg a menstruációja az ő tornájától, hát kell őneki kórházba mennie?!
Elkezdett aktívan gyakorlatozni, és neki is megjött a menstruációja. Orvosát azért mégis felkereste, de ő azt mondta, hogy minden rendben van.
Gyakorlatait továbbfejlesztette, és figyelte a mozdulatok hatásait. Rájött arra, hogy ezekkel a vérkeringést serkentő mozdulatokkal a nők szinte minden problémájukon saját maguk tudnak segíteni.
Legbüszkébb azonban azokra a szép és okos gyerekekre, akiket az évekig meddőséggel hiába kezelt asszonyok szültek - az ő gyakorlatainak a megtanulása után.

Tóth Lívia


Aviva Gabriella Steiner művei a Programban:

Az Aviva-módszer I. - demó - teljes

Az Aviva-módszer II. - demó - teljes


Ezt az oldalt ennyiszer töltötték le: