2024. március 28., csütörtök.

Ma Gedeon, Johanna, Hanna névnapja van. Holnap Auguszta névnapja lesz.

Nap és szív (Fehér József) - demó

ellap_780514232
ellap_780514232cd-lemez_460852370

 Ingyenes! 


Nap és szív (Fehér József) - demó   Click to listen highlighted text! Nap és szív (Fehér József) - demó Powered By GSpeech

„Aki vagyok, fájdalmas szívvel köszönti azt, akivé lenni szeretnék…” Az emberi lét drámájának ezt az alaphelyzetét tárja elénk - hol valóságközelibb, hol valóságfeletti (vagyis a végső valósághoz közelebbi) formában Fehér József novellái.

Nemes, kifinomult, szép-ívű próza ez, lesznek bizonyára, akik túl-szépnek fogják találni, ami most éppen nem divat. Aminthogy a tiszta emberi érzelmeket is hajlamosak lennének száműzni az irodalomból a puszta ráció megszállottjai.

Fehér József tudja, hogy az érzelmek szivárvány-vibrációja kell a léleknek, megmutatja, hogy az emberi aura tele van színekkel és fényekkel, de az érzelmi sivárság fagyos sivatag-éjszakájáról is van mondandója. Hősei esendő emberek, akik szeretnek, hisznek, csalódnak, megtévednek, bűnbe esnek, lerogynak, fölkelnek, remélnek, - s győznek vagy elbuknak. De még bukásukban is átadnak nekünk valami erkölcsi tapasztalatot, tovább-adandó üzenetet, olykor mélységes-mély katarzist.

Tükröznek ezek az írások igazságtalanságot, primitívséget, gyűlöletet, irigységet, félelmet, szeretetlenséget, gonoszságot, egoizmust is, - vagyis kihallhatjuk hangjukból mindazokat a negatív rezgéseket, amelyek agresszíven terjeszkedve - jelentős média-támogatással! - próbálják betölteni a ma emberének világát. De a fény zengése, a szépség zenéje is bennük van: az igaz szerelem, a hűség, a barátság, a megbocsátás, a bátor helytállás, a sors-alakító döntés, s külön erőáramként a lélek mérhetetlen szeretet-éhsége és szeretet-gazdagsága.

Az ember-élet drámai műfaj - mondja a szerző, de a tagadó-romboló mentalitásból át lehet, és át is kell váltanunk az életigenlés magasabb szintjeire. Az élet - Adyval szólva - „szent okokból élni akar”, s a természet csodálatos harmónia-teremtő képessége bennünk, emberekben is megvan - éljünk ezzel az örök erőforrással.

Simai Mihály